Scenariul pensionării la 70 de ani, unul cât se poate de real. Cum au ajuns bătrânii la varianta asta

de: Alexandru Puiu
25 07. 2023

Din momentul pensionării, de cele mai multe ori, veniturile lunare se diminuează radical. În cel mai optimist caz, s-ar putea să câștigi jumătate din cât o faci în prezent, deși cei mai mulți ajung să fie nevoiți să trăiască dintr-un sfert sau o treime. În acest context, vârstnicii caută tot felul de soluții.

Conform datelor analizate de Euronews, tot mai mulți europeni aleg să se pensioneze de bună voie până la 70 de ani sau chiar și după această perioadă. Decizia se bazează pe de o parte pe evitarea diminuării veniturilor, pe de altă parte, pe beneficiile rămânerii în activitate. Nu de alta, dar toate studiile arată că sedentarismul și lipsa socializării, imposibile la aproape orice loc de muncă, nu îți fac bine. Din acest motiv, în mai multe țări europene, numărul celor care aleg să nu se pensioneze când le-a venit vremea a crescut constant.

Realitatea din Spania, nu foarte departe de România

Doar în 2022, numărul celor care au optat să lucreze după pensionare a crescut cu 48% față de 2008. Acesta este și cazul lui Francisco Marcellán de la Universitatea din Carlos III din Madrid. El merge în fiecare dimineață la birou de aproximativ 40 de ani și nu plănuiește nici la 72 de ani să-și schimbe programul de cercetător în departamentul de analiză matematică. Inițial, a vrut să predea până la 70 de ani, dar când universitatea s-a oferit să-i mențină statutul de profesor emerit, a mers pe varianta respectivă. În prezent, își primește pensia (jumătate din salariul anterior), plus un supliment plătit de instituție.

„Aș fi putut să mă retrag la 65 de ani, dar cred că am o condiție fizică și psihică bună, care nu va fi un obstacol pentru a continua”, a declarat Marcellán pentru Euronews. ”Motivul principal pentru care continui să lucrez nu se datorează problemelor financiare. Este adevărat că reducerea salariului este un aspect important atunci când vine vorba de a medita asupra deciziei. Aș primi jumătate din salariu la pensionare”, concluzionat spaniolul.

În prezent, matematicianul nu știe când va ieși din activitate și insistă că aceasta este realitatea multora de vârsta lui, dar din motive diferite. Unii o fac din dragoste de muncă, alții din necesitate. Partea interesantă este că aceasta este realitatea dintr-o țară cu pensia medie de 1000 de euro, în România este mult mai mică.